Alexander McQueen

De Brit Alexander McQueen is met zijn gelijknamige label sinds 1992 een begrip in de internationale modewereld.

Very British, Very Bad

McQueen had al tijdens zijn klassiek-Britse kleermakersopleiding bij Anderson & Sheppard, de kleermaker van de prins van Wales, gevoel voor stijlbreuk. Zo bevinden zich aan de binnenkant van de voering van de jas van prins Charles obscene krabbels uit de pen van de ‘bad boy’.

Zijn eerste opzienbarende collectie onder de naam ‘Jack the Ripper’ wijst al in de richting van een bepaalde stijl, waarin zowel klassieke strengheid als breekbare vrouwelijkheid een rol spelen. Toen al wilde McQueen in zijn scheppingen tegenstellingen combineren om zo een dramatische spanning te creëren. In de mode met de huiveringwekkende bekoorlijkheid van een sprookje van de gebroeders Grimm wordt een scherpe snit gecombineerd met een solide materiaal bijvoorbeeld tweed en elegante vrouwelijke elementen van tere stoffen en veren.

Alexander McQueen wordt met deze hoogst actuele creaties meerdere keren tot ontwerper van het jaar uitgeroepen. Sinds 2000 is zijn bedrijf onderdeel van de Gucci groep, die een marktaandeel van 51% bezit. Het merk biedt sinds 2004 ook een succesvolle herencollectie, waarin eveneens het samengaan van contrasten op de voorgrond staat.

McQueen verenigt de traditiebewuste gentlemen in trenchcoat en krijtstreeppak met de poëtische dandy in zijn zijden overhemd met hoesjes en bontgestreept vest. Militaristische, strenge vormen worden gecombineerd met patchworkstoffen en overdadige versieringen van glitterstenen. Geen wonder dat excentrieke popster David Bowie een liefhebber van het merk Alexander McQueen is.

Leave a comment